cięcie wzdłużne

Medycyna wykorzystuje stal inox jeśli chodzi o lampy i przyrządy chirurgiczne, specjalne skanery. Także żywność i napoje – zatem gastronomia odnajduje jej zastosowanie przez urządzenia gastronomiczne i przetwórstwo spożywcze. Oczyszczanie rur wodnych, ścieków, zbiorników ciepłej wody - to nie byłoby możliwe, jeśli nie cięcie wzdłużne stali nierdzewnej.Choć stal nierdzewna wyróżnia się większą odpornością na działanie korozji niż zwykłe stale - stopowe bądź węglowe, może w pewnych okolicznościach pojawić się korozja. W normalnych środowiskach atmosferycznych bądź wodzie stal nierdzewna nie koroduje, co wskazują liczne umywalki, sztućce, garnki i powierzchnie robocze. Jednak gdy pojawi się bardziej agresywne środowisko stale nierdzewne podstawowego typu mogą powodować zmiany korozje i można zastosować wyższy poziom chromu w tej stali. Dlatego warto zapoznać się z mechanizmami korozji ze stali nierdzewnej. Jakie formy korozji mogą wystąpić w stali nierdzewnej? Najczęściej spotykaną opcją korozji ze stali nierdzewnej są takie pokrywające znajdujące się w agresywnym środowisku blachy nierdzewne. Korozja rdzeniowa - warstwa ze stali nierdzewnej typu pasywnego bywa atakowana niektórymi gatunkami chemicznymi. Najczęściej spotykany będzie jon chlorkowy Cl - ma miejsce w powszechnych materiałach, takich jak sól i wybielacz. Nie ma jednak wżerowej korozji, zapewniając, że stal nierdzewna nie będzie się spotykać z chemikaliami bardziej odpornym na ataki. Odporność na korozję wżerową można obliczyć gdy stosuje się równoważną wartość oporu liczoną od zawartości stopu.

Opracowano przez: Tadek